Wat te doen tegen piekergedachten?

helpende-gedachten-piekergedachten-piekeren-kindercoach-gouda

Niet helpende piekergedachten

We kennen ze allemaal wel, van die piekergedachten die ons niet helpen. ‘Stel je voor dat ik straks een fout maak tijdens mijn presentie, dan nemen ze mij vast niet serieus’ of ‘Ik krijg vast weer die irritante rode vlekken in mijn nek als ik in de vergadering het woord heb’. Het is een irritant trekje van onze hersenen. Onze hersenen zijn namelijk in staat om gedachten te zenden waar we helemaal niet op zitten te wachten of die soms helemaal niet waar zijn.

Onee!

Kinderen kunnen deze gedachten ook hebben. Het kan ze onzeker maken of ze kunnen ervan wakker liggen. In gesprek met kinderen noem ik deze gedachten de ‘onee!’gedachten. Zoals……….‘Onee!, ze vinden mij vast niet leuk’. Of………… ‘Onee!, wat als ik morgen niet meer weet wat ik moet zeggen tijdens mijn spreekbeurt’. Ook aan de kinderen vertel ik dat onze hersenen soms erg irritant zijn en ons dingen wil laten geloven die niet waar zijn. Samen met het kind ga ik deze Onee! gedachten bekijken. Wat zeggen deze gedachten? Is het waar wat deze gedachte mij duidelijk probeert te maken?

Onee! vs Oké! De positieve gedachten

Vervolgens leer ik het kind dat het invloed heeft op deze negatieve gedachtestroom. We kunnen deze onee! gedachte namelijk ombuigen naar een oké! gedachte. Oké! gedachten zijn gedachten die je kunnen helpen om je zekerder te voelen. Arinda de Vreede heeft hier een super toffe tool voor ontwikkeld, namelijk de HELPENDE GEDACHTEN KAARTJES! Dit is een set van 55 positieve hulpkaarten die allemaal oké! gedachten bevatten. Vaak komen kinderen zelf wel op oké! gedachten, maar soms kunnen deze helpende gedachtenkaartjes net dat beetje extra geven.

Als het kind inzicht heeft in welke gedachten hem of haar kunnen helpen, gaan we hier verder mee aan de slag. Zo kan het kind een leuk boekje knutselen voor in zijn lade op school waar deze oké gedachten in staan. Ook heb ik een leuk werkblad waar in één oogopslag te zien is welke oké! gedachten kunnen helpen om die vervelende onee! gedachten stil te krijgen.

Probeer het eens….

Mocht je merken dat je kind last heeft van zo’n piekergedachten, probeer bovenstaande dan eens. De piekergedachten zullen niet 1,2,3 verdwijnen, maar door veel te oefenen zal je kind leren deze piekergedachten niet al te serieus te nemen en zelf kan het zelf helpende gedachten bedenken om zich beter en sterker te voelen. Echt waar………. Oefening baart kunst!

Het effect is nog sterker om daarnaast ontspanningsoefeningen te doen. Hoe dat werkt lees je in deze BLOG.

Kom je er zelf niet uit? Neem dan vrijblijvend contact op, dan kijken we samen of ik wat voor jouw kind kan betekenen.