Wat is het nut van ontspanningsoefeningen?

ontspanningsoefeningen-kindercoach-gouda-superkids-coaching

Ontspanningsoefeningen zweverig? Welnee!

Tijdens coachtrajecten, maar ook bij de LEF! Faalangsttraining en de SportPLUS leer ik de kinderen hoe ze kunnen ontspannen wanneer ze zich bijvoorbeeld gestrest voelen. Ontspanningsoefeningen zijn hierbij een heel effectief hulpmiddel. Zoals jullie weten ben ik verre van zweverig, dus ook bij deze ontspanningsoefeningen sta ik er heel nuchter in.

Hoe werkt stress?

Aan kinderen leg ik dit op de volgende manier uit. Een lichaam reageert wanneer je je gespannen of zenuwachtig voelt. Je hersenen denken op dat moment dat het heel spannend is door onee! gedachten uit te zenden en geven een alarmseintje aan lichaam. Je lichaam reageert op dit seintje door een stressstofje (adrenaline) aan te maken. Door dit stofje gaat het hart sneller kloppen en je gaat sneller ademhalen. Zweten, trillen en een droge mond krijgen kunnen ook reacties van het lichaam op stress zijn. De meeste kinderen kunnen deze signalen goed herkennen. Hoe de kinderen de gedachten in de hersenen positief kunnen beïnvloeden lees is in de BLOG ‘Wat te doen tegen piekergedachten?’

Relax & ontspan

Je hebt nu geleerd dat je lichaam op stress reageert. Dat stressgevoel kan echt heel erg naar zijn. Toch is het goed zelf te doorbreken. Dit kan door ontspanningsoefeningen te doen. Hierdoor geven je hersenen je lichaam het signaal dat alles weer ‘veilig’ is en verminderen de stressklachten vrijwel direct. Tot nu toe nog niets zweverigs aan toch?

Nu de praktijk

Een fijne ontspanningsoefening is de buikademhaling. Leg je platte hand op je navel en adem rustig diep in door je neus en uit via je mond. Voel je je hand omhoog gaan? Dan doe je de buikademhaling goed. Deze ademhaling kalmeert direct. Je hartslag vertraagd en je lichaam komt tot rust. De oefening kan zowel zittend als liggend.

Een andere fijne oefening is om op je handen te gaan zitten (handpalmen omhoog). Voel de zitbotjes in je handen en schommel zachtjes heen en weer. Hou de aandacht bij wat je handen voelen. Je dwingt je hersenen op deze manier om aan iets anders te denken, waardoor het stresshormoon afneemt en je lichaam weer meer kan ontspannen. Eigenlijk dus een heel praktische en toepasbare oefening.

Kom je niet goed in slaap door een onrustig gevoel? Ga dan lekker op je rug liggen en span om de beurt al je spieren 3 tellen en aan en laat dan weer los. Doe dit bij je benen, armen, buik, billen, nek en gezicht. Die tellen aanspannen en weer loslaten. Je lichaam geeft een seintje aan de hersenen dat het zich kan ontspannen. En dat werkt fantastisch!

Conclusie

Eigenlijk draait het bij ontspanningsoefeningen om je hersenen positief te beïnvloeden, zodat het signaal ‘veilig’ afgegeven kan worden. Het stresshormoon neemt af en je lichaam (en geest) komen tot rust. Fijn he? Dat je hier zelf daadwerkelijk invloed op uit kan oefenen? Voor kinderen is het besef dat ze eigen regie hebben over de angst enorm bevrijdend! Trouwens, voor volwassenen werkt het precies hetzelfde!

Loopt je kind vast? Lukt het niet om te ontspannen? Ik beschik over veel meer praktische en toepasbare ontspanningsoefeningen. Jullie zijn welkom om deze ook onder de knie te krijgen. Neem dan even contact met mij op.