Smartminderen

smartphone-ouderschap-opvoeden-kinderen-kindercoach-gouda

Smartphones

Smartphones……geweldige apparaten zijn het! Echt, ook ik kan niet meer zonder. De aantrekkingskracht van dit apparaat is enorm. Even checken of er nog een appje of een mailtje binnen is gekomen of even kijken hoe het mijn vrienden vergaat op Facebook. Hoe zou het momenteel in de wereld zijn? Gauw even het nieuws online lezen. Ach toe, nog even snel een leveltje verder proberen te komen bij Candy Crush. Gemiddeld checken wij maar liefst 221 per dag onze telefoon. Tijdens de koffie, in de speeltuin, onder het eten, tijdens het tv kijken op de bank…….onafscheidelijk!

Waarom een BLOG over Smartphones?

Tijdens mijn gesprekken met kinderen (individueel of in trainingen) komt het onderwerp smartphone met regelmaat naar voren. En niet omdat ze er zelf niet vanaf kunnen blijven. Deze kinderen geven met enige regelmaat aan dat zij het smartphonegebruik van hun ouders storend vinden. Opmerkingen als “Mijn papa zegt nooit zoveel tijdens het eten en zit alleen maar op zijn mobiel” of “Als ik mama wat vertel, dan kijkt ze mij niet aan, maar zit ze op haar mobiel te kijken”, komen voorbij. Ik was er zelf diep geraakt door deze opmerkingen. Is het echt zo? Om mij heen kijkend kom ik tot de conclusie dat wij ouders inderdaad vaak afwezig zijn. Kinderen die spelen in de speeltuin en hun ouders zittend op een bankje met hun ogen gericht op hun smartphone is hier een goed voorbeeld van. En ja, ook ik ben hier debet aan. Oef, confronterend vond ik dat.

Smartminderen, doen jullie mee?

Omdat ik het zo vaak terug hoor in gesprekken en de teleurstelling en ergernis van de kinderen zie en hoor, vind ik het mijn plicht om dit met jullie te delen. Wij zijn de enige die hier verandering in kunnen brengen. Wij volwassenen, die een groot voorbeeld zijn voor onze kids. We kunnen het verschil maken! Doen jullie mee? Zullen we het gemiddelde van 221 checkmomenten naar beneden brengen? Ik ben voor! En alvast vele kinderen met mij. Jullie ook?