Elk jaar maak ik voor mijzelf een ontwikkelplan, want ik vind het heel belangrijk om mijn kennis weer bij te spijkeren.
Momenteel volg ik een verdiepingstraining POP-talk met als thema Rouw&Verlies. Twee jaar geleden heb ik de basistraining van deze methode gevolgd en ik zet POP-talk bijna in iedere sessie wel in. Met POP-talk maak ik het gesprek of de omschreven situatie visueel dmv inzetten van bijv. playmobil poppetjes.
Wat is de meerwaarde van POP-talk?
Met woorden kun je veel bereiken, maar de kracht van een beeld is vaak niet te evenaren. De situatie wordt neergezet met de materialen en playmobil poppetjes en je kijkt vanaf een afstand naar jouw eigen neergezette situatie. Dit werkt heel ordenend en geeft mooie nieuwe inzichten. Er wordt overzicht gecreëerd in complexe en verwarrende situaties. Daarbij helpen beelden om woorden te vormen.
Regelmatig zie ik kinderen (maar ook hun ouders) echte ‘uréka! momenten’ beleven. Zo ook bij het meisje die heel verdrietig was omdat ze voor haar gevoel niemand had die met haar wilde spelen. Ze voelde zich heel eenzaam. We zijn aan de slag gegaan met haarzelf in het midden neerzetten en daarom heen alle kinderen waarmee ze weleens contact heeft. Kinderen met wie ze veel positief contact heeft het dichtste bij haar. Ze kwam met een glimlach tot de conclusie dat er maar liefst 5 meiden dicht om haar heen staan en waar ze het eigenlijk best vaak heel gezellig mee heeft! Er verscheen een glimlach op haar gezicht. De sessies erop zijn we aan de slag gegaan met de ‘niet helpende’ gedachten die haar zo onzeker hebben gemaakt waardoor ze zich zo eenzaam voelde.