Als er meerdere kinderen in één huis samenwonen, is ruzie onvermijdelijk. Ruzie hoort er eigenlijk wel een beetje bij. Het is zelfs GOED VOOR DE ONTWIKKELING! Kinderen leren hun onvrede te uiten, leren omgaan met jaloezie, leren grenzen aangeven en leren ook wanneer de grens bij de ander bereikt is. Allemaal heel nuttig! Maar dat neemt niet weg dat ruziënde kinderen voor jou, als ouder, buitengewoon onprettig is.
Dus wat te doen als jouw kroost doorslaat in ruzie maken?
Kijk dan goed naar de OORZAAK van het ruziën. Als de oorzaak direct in het moment zelf ligt, los het dan samen met de kinderen op. Kijk niet naar wie schuldig is, focus je op het oplossen. Praat er met elkaar over en laat de kinderen ZELF een goede oplossing bedenken voor hun probleem. Maar de oorzaak hoeft niet persé de gebeurtenis op dat moment zelf te zijn. Er komt ook meer ruzie voor wanneer kinderen moe zijn, zich vervelen of hun energie niet kwijt kunnen. Ook kunnen FACTOREN BUITENSHUIS meespelen. School kan misschien teveel vragen, je kind heeft ruzie met zijn/ haar vriend(in) of wordt gepest. Hierdoor zit het kind niet lekker in zijn vel en projecteert hij/zij dat op een gezinslid welke op dat moment nét even voor handen is. Deze laatste ruzies kunnen dan vaak opgelost worden als het probleem buitenshuis wordt aangepakt. TIP: probeer dus altijd verder te kijken dan alleen de ruzie op dat moment.
Hoe kan ik zorgen dat er minder ruzies zijn?
Geef COMPLIMENTEN (jawel….daar zijn ze weer!) op de momenten dat het contact tussen de kinderen goed en prettig verloopt. Complimenteer ook als je kinderen zelf een passende oplossing voor hun probleem hebben gevonden of jou om hulp komen vragen. Dat zijn namelijk super goede stappen! In deze BLOG meer over het geven van een goed compliment. En als LAATSTE TIP; geef je kinderen ook los van elkaar individuele aandacht. Deze QUALITY TIME zorgt ervoor dat kinderen lekkerder in hun vel zitten, omdat ze zich voldoende gezien en gehoord voelen. Frustraties nemen hierdoor af.
Kortom, ruzie maken hoort erbij. Maar is het teveel? Nog even de tips op een rij:
– Kijk goed naar de oorzaak en pak dat aan (kijk dus verder dan alleen de ruzie)
– Focus je niet op wie schuldig is
– Laat kinderen zelf een oplossing zoeken voor het probleem
– Geef complimenten in situaties die WEL goed gaan
– Zorg voor voldoende individuele quality time
WIST JE DAT…. Superkids Coaching een leuke WORKSHOP heeft ontwikkeld speciaal voor broers/zussen? Deze workshop is een positief uurtje gericht op het versterken van de band tussen de kinderen. Maar mocht je één op één met mij willen sparren hoe de sfeer weer terug te krijgen in huis, dan is dat natuurlijk ook prima! Stuur je dan even een berichtje?