Tips hoe om te gaan met overstuur kind

Overstuur-kind-tips-ouders-kindercoching-reeuwijk

Hoe werkt ‘overstuur zijn’ in het brein van jouw kind?

Kinderen die overstuur zijn kunnen in het moment van die boosheid en/of verdriet niet meer helder nadenken. Ze zitten in hun reptielenbrein en kunnen alleen maar vechten (schreeuwen, schoppen, slaan, geen nee accepteren), vluchten (weglopen uit de situatie of er niet over kunnen praten) of bevriezen (verstijven). Woorden komen op dat moment niet binnen, omdat helder nadenken niet meer lukt bij het kind.

Je hebt het vast thuis ook weleens gemerkt. Jouw kind is overstuur en je probeert je kind al pratend te troosten. ‘Stil maar……je hoeft niet zo overstuur te zijn’. Of, ‘Wat is er aan de hand?’  Het kind gaat alleen maar harder huilen of wordt extra boos. Woorden zijn dan olie op het vuur.

Maar wat kan je wel als ouder doen wanneer jouw kind overstuur raakt?
Ik deel graag wat tips:

  • Wanneer je kind overstuur is, is het kind maximaal uit zijn of haar doen. Bied nabijheid en blijf fysiek in de buurt van je kind. Zonder veel woorden dus. 😉
  • Laat jouw kind even goed uitrazen mits dit veilig gebeurd.
  • Als je kind het toestaat, geef dan een flinke stevige knuffel. Diepe druk kalmeert namelijk het lijf en het brein. En het knuffelhormoon wordt aangemaakt bij je kind.

Wanneer het kind weer wat rustiger is;

  • Ondertitel alleen wat je hebt zien gebeuren bij je kind. Ondertitel de emotie, maar ook waarom het kind deze emotie had. Bijv: ‘Je was even heel erg boos omdat je na het avondeten niet meer buiten mocht spelen. Wat had je graag nog even naar buiten gewild he?’ Dat schept verbinding en het kind voelt zich begrepen, maar kan zelf ook begrijpen waar deze overweldigende emoties vandaan komen.
  • Kijk op een ander rustiger en passend moment samen met je kind terug op deze uitbarsting. Vraag aan je kind wat hij/zij op dat moment nodig heeft van jou. Vaak kunnen kinderen dit prima vertellen.
  • Maak vervolgens samen een plannetje voor een volgende keer dat jouw kind weer uit zijn of haar doen is. Wat zijn goede opties om te kalmeren? Schrijf de ideeën op en hang het op een zichtbare plek.

De boekjes van Draakje Vurig kunnen helpen om uitleg te geven betreft het reguleren van emoties. Deze zijn te gebruiken voor kinderen uit groep 2 t/m groep 6.

In de Bikkeltraining leren kinderen hoe ze als een Bikkel kunnen reageren. Je boos of overstuur voelen is een gezonde emotie. Deze emoties mogen er zijn. De manier van uiten, dat is waar sommige kinderen nog wat te leren in hebben.

Liever een individueel coachtraject op maat? Dan zijn dit de mogelijkheden.