Hoogsensitief of hooggevoelig?

HSP-hoogsensitief-hooggevoelig-kindercoach-gouda

Hoogsensitief of hooggevoelig?
De termen worden vaak door elkaar heen gehaald. Maar is de betekenis eigenlijk wel hetzelfde? Nou, nee dus!

Wanneer je hoogsensitief (HSP) bent, is dit een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Hoogsensitief zijn betekent dat je veel informatie uit je omgeving verwerkt. Er komen meer prikkels bij je binnen en die prikkels verwerk je ook nog eens diepgaander. Dat maakt dat je meer voelt, ziet, hoort, ruikt, en proeft dan een ander. Maar ook dat je langer de tijd nodig hebt om informatie te verwerken en keuzes te maken. Het is bewezen dat de hersenen van een hoog sensitief persoon daadwerkelijk meer activiteit laat zien op het gebied van o.a. aandacht, informatieverwerking en empathie.

Hooggevoeligheid is daarentegen iets wat kan ontstaan en is dus niet aangeboren. Je kunt hooggevoelig zijn door bijv. stress of een trauma wat je hebt opgelopen. Hooggevoeligheid kan ook een signaal zijn van een op de loer liggende burn-out. Hoogsensitieve personen die overprikkeld raken, zijn ook hooggevoelig. Door goed voor jezelf te zorgen of de juiste therapie, coaching of behandeling kan hoog gevoeligheid dus afnemen.

Dus……hoog sensitieve personen kunnen wel hooggevoelig zijn. Maar hooggevoelige personen dus niet hoog sensitief.

Wil je weten of jouw kind hoog sensitief is of jijzelf?
Esther Bergsma (de HSP-expert van NL) heeft de Hoog Sensitiviteits Analyse (HSA) ontwikkeld voor zowel kinderen als volwassenen. Deze heb ik beschikbaar in mijn praktijk, voor ouders die graag willen onderzoeken of zijzelf en/of hun kind hoog sensitief zijn. Deze uitgebreide ’test’ brengt ook de prikkelverwerking goed in kaart en of je introvert of extravert bent. Ouders met wie ik deze analyse heb doorlopen geven aan dat ze tot mooie nieuwe inzichten zijn gekomen, maar dat het ook een fijne bevestiging is van hun vermoedens.

HSP-hoogsensitief-hooggevoelig-kindercoach-gouda