Een duik in de leerkuil

faalangstklachten boskoop-gouda-waddingsveen-rotterdam-bergambacht-moordrecht-oudewater-bodegrave-niewerkerk-kindercoaching-bikkeltraining-gouda-moordrecht

Iets nieuws leren is een uitdaging! Je staat aan de rand (links) voor de kuil. Je gaat de uitdaging aan om iets nieuws leren aan en je glijdt de leerkuil in. Oeps! Het is toch minder makkelijk als dat je dacht! Je stuit op weerstand bij jezelf (de haai) en je hebt de neiging om weer om te keren. Dezelfde weg weer omhoog. Toch zet je door, je breekt de muur af en klimt rechts omhoog. Tijdens het omhoog klimmen spreek je jezelf positief toe. ‘Ik kan het!’ en ‘Het gaat mij vast lukken!’. Je kunt ook om hulp vragen om dat allerlaatste stukje nog omhoog te klimmen. En dan……..yes! Je hebt het eindpunt bereikt en je hebt wat nieuws geleerd. Je mag mega trots zijn op jezelf! En zie je dat je een stukje hoger bent uitgekomen? Knap hoor!

De metafoor van de leerkuil zet ik in bij kinderen met faalangstklachten. Zowel individueel als in de LEF!training. Ik heb de leerkuil in mijn praktijk als groot spelbord (ontworpen door Tessa Fennema), waarop we goed visueel kunnen maken wat de leeruitdagingen zijn van een kind. Maar ook wat mooie hulpbronnen zijn om toch de leerkuil te doorlopen. Kinderen komen tot mooie inzichten. Wanneer ben jij een leeruitdaging aangegaan? Herken je zo’n leerproces ook bij jezelf? Want iets nieuws leren is uit je comfortzone stappen.