9-jaars fase en nadenken over de dood

k-ben-9-kindercoach-gouda-superkids-coaching

Vorige week kreeg ik een appje van een moeder die graag even wilde overleggen over haar dochter van 10 jaar oud. In het telefoongesprek dat daarop volgde vertelde deze moeder dat ze zich zorgen maakte over haar dochter die momenteel best wel veel met de dood bezig is.

Gelukkig kon ik deze moeder snel gerust stellen, omdat het op deze leeftijd eigenlijk heel normaal is dat kinderen na gaan denken over de dood. Dit thema hoort echt bij de 9-jaars fase. Kinderen in deze 9-jaarsfase (8-10 jaar) maken de stap naar de echte wereld en merken op dat hun wereld niet zo magisch meer is dan voorheen. En dus ook meer na gaan denken over de dood en hier angsten voor kunnen ontwikkelen.

Deze week heb ik een coachgesprek met dit meisje. Maar er staat ook een gesprek gepland waarin ik deze ouders o.a. meer ga vertellen over deze bijzondere levensfase.

Wil jij ook meer weten over de 9-jaars fase? Ik organiseer regelmatig workshops voor ouders over de 9-jaars fase. Wanneer de eerstvolgende gepland staat, lees je in mijn agenda. Je bent van harte welkom!

 

De training tot ‘Ik ben 9’ specialist heb ik gevolgd bij Bauke Borsboom, auteur van het boek ‘Ik ben 9’ en de creator van de ‘ik ben 9’ specialisatie voor professionals.