Over prikkels bij kinderen

overprikkeld-HSP-Hoogsensitief-hooggevoelig-ontprikkelen
Prikkels die door de zintuigen worden geregistreerd, worden doorgegeven aan de hersenen. Te denken aan smaken, geuren, tast, geluiden, etc. De hersenen filteren de prikkels op relevantie en prioriteit. Dit doet het prikkelfilter. Prikkels die prioriteit hebben, gaan door naar de hersenschors en pas dan ben je je bewust van die prikkel. Je hoort de deurbel, voelt dat het tocht in huis, etc. Vervolgens volgt er een reactie; je gaat naar de voordeur om de deur te openen of je sluit het raam. Dit zijn bewuste reacties. Maar onbewust kan je lichaam ook reactie geven; stresshormoon omdat je schrikt van de deurbel of er loopt een rilling door je lijf omdat het tocht. Dit alles zijn gepaste reacties. Je beleeft de prikkel, doet er wat mee en je herstelt.
Wanneer je extra gevoelig bent voor prikkels, bijvoorbeeld omdat je hooggevoelig bent, kunnen deze prikkels je stress opleveren. Overprikkeling is hier een voorbeeld van. Je lichaam bereid zich dan voor op een reactie van vechten, vluchten of bevriezen.
De vechtmodus is bijvoorbeeld wanneer een kind terugkomt van een heel druk kinderpartijtje en thuis om een snoepje vraagt. Jullie gaan zo eten, dus jij zegt nee. Dit was voor jouw kind de druppel. De bom barst! Er wordt hevig gehuild, gegild, gescholden. De vluchtmodus kan zich aandienen op spannende momenten. Er dan onderuit willen komen, negeren, mijden, etc. Bevriezen lijkt op letterlijk verstijven. Kaken op elkaar, geen woord meer uit kunnen brengen, op ‘ontploffen’ staan.
Wanneer een kind zo gestrest of overprikkeld is, dan is het nodig om weer te kalmeren. Een stevige knuffel geven heeft bijvoorbeeld een direct kalmerend effect, maar ook even goed bewegen kan helpen om de stress te reguleren. Even opgaan in een boekje of filmpje kunnen ook helpend zijn. Kijk vooral naar wat jouw kind nodig heeft, wat dat betreft is dit maatwerk.
Kom je er niet uit en zou je graag willen dat jouw kind op een juiste manier leert ontprikkelen? Neem dan vooral even contact op. Momenteel heb ik geen wachtlijst, dus we kunnen gelijk aan de slag!