Over hoogevoeligheid en ziek zijn

ziek-hoogevoeligheid-HSP-kinderen-kindercoach-Gouda

Griep

Jep, de griep heeft mij de afgelopen dagen ook flink in zijn greep gehad. En met mij vele anderen heb ik begrepen.  Een flinke snotkop, spierpijn, koorts. Je kent het vast!
Ziek zijn is al mijn hele leven ‘niet mijn ding’. Tja, van wie wel zou je kunnen denken. Maar toch merk ik dat met ‘ziek zijn’ mijn hooggevoeligheid flink in de weg zit. Dat doordenken, waar hooggevoeligheid bekend om staat, dat doe ik dus extra tijdens griep. En daar heb ik natuurlijk proestend in bed alle tijd voor. Mijn gedachtestroom komt ook met griep niet tot stilstand. Ik denk na over het ‘ziek zijn’, over alles wat ik nu moet laten (schuldgevoelens naar mijn man en dochter toe), en de ‘wat als’ gedachten steken de kop op. Slapen is sowieso niet mijn sterkste kant, maar waar anderen tijdens het ‘ziek zijn’ juist enorm veel slapen, lig ik heel veel wakker s’nachts. Mijn lijf voelt namelijk niet fijn en zit mij behoorlijk in de weg. Hierdoor word ik belemmerd om in slaap te vallen. Iets met onaangename prikkels die lastig te negeren zijn. Heel irritant!

Jouw hooggevoelige kind ziek?

Nu wil ik met deze blog jullie niet alleen lastig vallen met mijn eigen geklaag. Maar wellicht merk je bij jouw hooggevoelige kind dat het ‘ziek zijn’ ook een ding is. Dat jouw kind zich hier ook niet zomaar aan over kan geven, klaagt over de pijnen in het lichaam en slapen niet lukt. Bedenk dan dat bij hooggevoelige kinderen de sensaties van het ‘ziek zijn’ net wat intenser zijn. Je kind stelt zich niet aan, maar is hooggevoelig en voelt alles gewoon net wat meer.

Wat kan je doen wanneer je hooggevoelige kind ziek is?

  Tips voor jou om je kind te helpen:
 
bespreek met je kind waar je kind lekker van ontspant en sluit hierbij aan (ookal is dat wellicht niet de meest pedagogische keuze).
trek je kind kleding/pyjama aan die niet kriebelt of te strak zit. Zachte stoffen zijn fijn. Die fleece-oncies voelen echt fantastisch!
toon begrip voor de manier hoe jouw kind ‘ziek zijn’ ervaart en ondertitel de gevoelens van je kind. (ik zie dat je last hebt van heel veel snottebellen. Vervelend om zoveel te moeten niezen en hoesten he?).
ervaart je kind pijn? Schroom dan vooral niet om een paracetamol te geven. De sensatie van pijn komt bij hooggevoelige kinderen extra binnen en is lastiger te negeren. Dikke kans dat slapen beter gaat wanneer de pijn minder is.
zorg thuis voor een zo prikkelarm mogelijke omgeving.
een opgewarmde pittenzak kan aangenaam voelen, waardoor het lijf meer kan ontspannen.
en…….knuffel veel. Door knuffelen maakt je kind het gelukshormoon aan. Dat helpt ook om zich weer wat beter te voelen. Bedenk wel dat kriebelen of wrijven wellicht even minder aangenaam voelt. Dan is gewoon lekker tegen je aanhangen al voldoende, liefst met een stevige arm om je kind heen. Want juist die diepe druk van die arm kan ontspanning geven. Maar vraag vooral aan je kind wat hij of zij lekker vindt. Zij zijn de expert van zichzelf!
 
Beterschap! ❤️
 
ps: ik ben weer redelijk opgeknapt. Nu alleen nog bijslapen.