Mijn kind is te meegaand, wat nu?

meegaand-kind-grenzen-kindercoach-kindercoaching-bikkeltraining-gouda-moordrecht

Meegaande kinderen

Het de ander graag naar de zin willen maken. Sociaal wenselijk zijn. Conflicten het liefste uit de weg willen gaan. Geen ‘nee’ durven zeggen. Dit gedrag is typerend voor kinderen die meegaand zijn. Vaak is dit gedrag buitenhuis meer zichtbaar dan in het gezin. Want in het gezin zal eigen grenzen aangeven en een eigen mening hebben gemakkelijker gaan.

Is het zorgelijk als mijn kind meegaand is?

Dat hoeft niet. Zolang het kind er zelf geen last van heeft en goed in zijn of haar vel zit, dan is het prima! Wanneer je merkt dat jouw kind zich minder happy voelt omdat het zijn of haar eigen belang ondergeschikt maakt aan de ander, dan is het tijd om hier als ouder aandacht aan te besteden. Andere kinderen kunnen namelijk misbruik maken van de meegaandheid van jouw kind. Op zulke momenten is het wenselijk dat jouw kind heeft geleerd hoe voor zichzelf op te komen en grenzen aan te geven.

Maar hoe krijg ik mijn kind meer weerbaar?

  • Vraag je kind regelmatig naar zijn of haar mening. ‘Wat wil jij?’, ‘Wat vind jij prettig?’. Zo leert een kind zijn of haar eigen mening vormen, maar ook wordt het kind zich meer bewust van zijn of haar eigen behoeften.
  • Wat is de invloed van eigen gedrag? Leg het kind uit dat wanneer je een onzekere houding hebt, anderen meer geneigd zijn om over je heen te lopen.
  • Oefen samen hoe je met een zelfverzekerde houding je grenzen aan kunt geven of je mening kunt geven. (stevig staan, rug recht, kijk de ander aan, praat met een duidelijke stem en benoem wat het gedrag van de ander met je doet en wat je wel van de ander verwacht).
  • Bedenk samen met je kind wat het ergste kan zijn wat er kan gebeuren als het kind wel voor zichzelf opkomt. Vaak zit het hem in de angst voor ruzie, een boze reactie van de ander of een afwijzing. Praat hier dan over met elkaar en help relativeren.
  • Bedenk samen een ‘helpende gedachte’ voor momenten die een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld: ‘Ik zorg juist goed voor mijzelf door mijn grens aan te geven’.
  • En complimenteer je kind als je opmerkt dat hij of zij weerbaarheid heeft getoond. Alles wat aandacht krijgt groeit!

Merk je toch te weinig effect bij het toepassen van deze tips? Dan zou de Bikkeltraining een mooie aanvulling kunnen zijn. Jouw kind leert in de training te staan als een Bikkel, te denken als Bikkel en zich te gedragen als een Bikkel.