Is jouw kind in de vakantieperiode ook zo onrustig? 

superkids-vakantie-kalender-kindercoach-gouda

Structuur

Er zijn kinderen die fluitend de zomervakantie doorkomen. Maar er zijn ook kinderen die in deze periode erg onrustig worden. Vaak zijn dit kinderen die houden van duidelijkheid en structuur. In een schooljaar krijgen ze dit omdat eigenlijk elke week hetzelfde van ze verwacht wordt. Schooltijden en sportclubjes op vaste tijden helpen daarbij. De weekenden kunnen soms al wat lastiger zijn omdat dan ook de structuur vaak wat minder is. Zes weken zomervakantie is voor deze kinderen een pittige en lange periode die ze niet goed kunnen overzien. Want wanneer mag ik spelen bij dat vriendje? Of wanneer gaan we nou naar het zwembad? Wanneer gaan we op vakantie? Hoe lang duurt de zomervakantie nog? Als een kind het overzicht verliest dan kan dit leiden tot bijvoorbeeld boosheid, verveling, verdriet, piekergedachten, onrust, stress of slapeloosheid.

Wat te doen met al die vragen in de vakantie?

Sommige kinderen hebben voldoende aan een gesproken antwoord op deze vragen, maar vaker is het voor kinderen prettig is om de antwoorden van de vragen visueel te maken. Deze antwoorden letterlijk te tekenen of schrijven in een overzichtelijk weekoverzicht. Zo weet jouw kind exact waar hij of zij aan toe is in een week. Door structuur te creëren  zorg je ervoor dat er meer rust komt in het hoofd van je kind en zal probleemgedrag eerder afnemen.

De Superkids vakantiekalender

Ik heb voor de kinderen die van structuur houden een Superkids vakantiekalender gemaakt. Een duidelijk weekoverzicht waarin jullie met hartenlust kunnen kleuren en schrijven hoe de week eruit komt te zien. Op Sclera zijn trouwens picto’s te downloaden, mochten jullie dat fijn vinden. Maar kijk vooral wat jouw kind aanspreekt. 🙂 Ik heb er bewust voor gekozen om een weekkalender te maken. Bovenin kan je het weekoverzicht maken en onderin kunnen de weken die voorbij zijn afgevinkt worden. Vinden jullie het prettig om meerdere weken te gebruiken? Prima hoor! Plak dan de weken vooral lekker aan- of onder elkaar. Kijk vooral wat past bij jou en je kind.

Blijft de onrust?

Wellicht is een weekoverzicht dan nog te onoverzichtelijk. Dat kan! Maak dan een dagschema waarin je de structuur van de dag helemaal uittekent. Hebben jullie een activiteit afgerond? Zet er dan een krul doorheen. Zo help je je kind de dag door. Voor onze pleegdochter moeten wij ook de hele dag voor structureren. De ‘checkpad’ is hier een geweldig fijn hulpmiddel bij! Ik heb hem op voorraad liggen in mijn praktijk,dus mocht je interesse hebben stuur dan even een berichtje.

Download de kalender gratis!

Superkids-vakantie-kalender