Wat als je kind niet wil eten?

eetproblemen-kinderen-kindercoach-Gouda-Superkids-Coaching

De eetproblemen van onze Celine

Sinds dat ze twee jaar oud is woont ze bij ons en ze mag bij ons blijven wonen totdat ze volwassen is en op eigen benen wil- en kan staan. Ik heb het over onze pleegdochter Celine. We wisten vooraf al dat ze een fors eetprobleem had. Celine was een graat mager meisje en at net voldoende om in leven te blijven. Na 6 maanden bij ons te zijn, heeft ze een griep gekregen. Ze stopte helemaal met eten en zakte letterlijk door haar benen van ondervoeding. Ze heeft drie weken in het ziekenhuis gelegen en is met een neussonde weer thuis gekomen. We werden op de wachtlijst gezet bij de kinderpsychiatrie en bij de eetkliniek. Wachtlijsten met een wachttijd van minimaal een jaar! 2,5 jaar was ze toen.

Er volgde een hele zware tijd van veel weerstand voor elk hapje voedsel en de sondevoeding werd er met regelmaat weer uitgespuugd. Wat sta je als ouder machteloos! Hulp is onderweg, maar dat duurt nog een jaar! Je komt als ouder in de overlevingsstand en je probeert alles wat er binnen je macht ligt. Maar het gevoel van machteloosheid blijft overheersen. Gelukkig kon Celine na 8 maanden terecht op een Dagbehandeling (MKD) en mede dankzij hun kwamen we in wat rustiger vaarwater terecht. We konden de zorg delen en kregen wat meer lucht, wat erg fijn is! Met elkaar vonden we een modus waarin Celine steeds stabieler werd in haar gedrag. En jawel…..ze begon beetje bij beetje te eten.

Hoe is ze gaan eten?

Niet vanzelf, maar met behulp van de Ipad. En nu, ruim een jaar verder, eet Celine nog steeds met een Ipad voor haar neus. Wij leggen een hapje klaar, houden onze hand voor de Ipad, Celine stopt haar hapje in haar mond en ze mag als beloning verder kijken. Het werkt! Het werkt zelfs zo goed dat ze inmiddels 7 weken sondevrij is en zelfstandig voldoende calorieën eet! Het blijft dagelijks hard werken en bij elk hapje/slokje geven wij de aanzet. Eetmomenten zijn ware eetsessies van gemiddeld een uur. Maar ze eet! En ze ontpopt zich tot een heuse lekkerbek die veel smaken lust. De eetkliniek blijft op de achtergrond monitoren, gelukkig hoeft ze daar niet meer heen voor behandeling. En bij de kinderpsychiatrie krijgen we (eindelijk!) intensieve therapie om Celine steeds beter in haar vel te laten zitten. Maar wat zijn we trots op haar! Onze knokker, onze doorzetter! 4,5 jaar oud alweer. En wat houden we ongelooflijk veel van haar!

Kinderen groot brengen is een grote uitdaging. Zeker als het niet ‘vanzelf’ gaat.

Ebook om je kind ontspannen te laten eten aan tafel

Ik heb een E-book Wat als je kind niet wil eten Annemarie van Velde 2018 geschreven over onze tablet-methode, omdat ik van mening ben dat deze methode een veilige methode is om toe te passen als je wacht op specialistische hulp. Rust aan de tafel is zo belangrijk en op deze manier creëer je die rust.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *