Wat als je kind faalangst (klachten) heeft?

kinderen-coaching

Al van jongs af aan kunnen kinderen last hebben van faalangst (klachten). Ze zijn bang om fouten te maken, geven hierdoor snel(ler) op, kunnen boos worden of ontwijkend gedrag vertonen. Faalangst ontstaat door negatieve piekergedachten in je hoofd, die maar blijven doorzeuren. “Ik ben dom”, “ik kan het echt niet”, “ze gaan mij vast uitlachen als ik een fout maak”. De negatieve gedachtestroom zorgt ervoor dat de angst eigenlijk alleen maar meer groeit. Kinderen kunnen er echt van wakker liggen, kunnen zich ziek voelen en op momenten dat ze moeten presteren letterlijk dichtslaan. Voor ouders is het heel rot om te merken dat je kind faalangst(klachten) heeft.

Wat kan je doen tegen faalangst?

Ik zet wat tips op een rij, zodat jij je kind in ieder geval kunt helpen zijn/ haar faalangst te lijf te gaan. Want kinderen zijn heel goed zelf in staat om het tij te keren, als ze de juiste handvatten krijgen toegereikt!

Tip 1: Zorg dat de faalangst altijd een bespreekbaar onderwerp blijft! Praat er met elkaar over, maak er ook wat luchtige grapjes over en laat vooral ook weten dat je er bent voor je kind.

Tip 2: Zorg thuis voor een zo ontspannen mogelijke leefomgeving. Leg de lat niet te hoog.

Tip 3: Geef complimenten! Maar zorg ervoor dat het compliment geen verwachting bevat, zoals; ‘jij bent de allerbeste’ of ‘wat goed dat je een 8 hebt gehaald’! Hierdoor leg je de lat (onbedoeld) hoog. Geef liever complimenten als: ‘wauw, je hebt echt goed je best gedaan!’. Ik heb hier een leuke BLOG over geschreven.

Tip 4:Vier ieder succes(je), zoom in op wat allemaal wél goed gaat!

Tip 5: Zorg dat je kind zijn angsten wel aan blijft gaan en ze niet gaat vermijden. Omschrijf naar je kind toe dat je weet dat hij/zij het spannend vind, maar dat het super knap is als hij/zij wel doorzet.’

Tip 6: Enneh………fouten maken moet! 😉

Wat kan ik voor jouw kind betekenen?

Ik bied coaching aan kinderen met faalangst(klachten). Ik ga in gesprek over zijn of haar faalangst en samen gaan we de faalangstklachten te lijf door het doen van oefeningen en het geven van praktische tips. Mocht je vragen hebben, stuur dan even een berichtje.

Een gedachte over “Wat als je kind faalangst (klachten) heeft?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *