Wat is gezonde schermtijd voor mijn kind?

schermtijd-kindercoach-gouda-Annemarie-van-Velde

Een paar jaar geleden kregen wij een crisisplaatsing van twee zussen (11 en 12 jr). De meeste pleegkinderen waren jonger, dus voor ons ook echt even wennen. We hebben een prima tijd gehad met elkaar hoor! Maar één ding blijft mij bij; deze meiden waren werkelijk verslaafd aan beeldschermen! Ipad, ipod, tv……… dat was hun wereld. Daar gebeurde het! Naar buiten (het was in de lente), welnee. ‘Buiten is zoooooo saai!’, zeiden ze dan. Uren achtereen zaten ze op die apparaten. Als ze een beeldscherm voor zich hadden, waren ze ook compleet in hun eigen wereld. We konden net zo goed tegen een muur praten. Gezelligheid in huis was ver te zoeken. Nu waren dit pleegkinderen uit een crisissituatie, dat maakt het allemaal nog complexer natuurlijk. Maar voor het eerst maakten Chris en ik kennis met kinderen die verslaafd waren aan beeldschermen. Hoe ga je hier als opvoeder mee om? Hoe lang is ‘normaal’ om als tiener te kijken naar een beeldscherm? Moeten wij als opvoeder controleren wat de kinderen kijken? We weten natuurlijk allemaal wat voor troep er o.a. op YouTube te vinden is. Wat mag wel en wat vinden we niet oké?

Zodoende hebben we ons ingelezen op internet (jaja…..dus ook een beeldscherm voor onze neus). We kwamen een hoop goede tips en tricks tegen om het beeldschermgebruik van onze tienerpleegdochters bespreekbaar te maken en vervolgens tot afspraken te komen met elkaar. Want één ding wisten we zeker; dat was nodig! Ik heb voor jullie de tips en tricks op een rijtje gezet. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan;

Wat is gezonde beeldschermtijd?

6-8 jaar: max. 1 uur per dag, verdeeld over periodes van max 30 minuten
8-10 jaar: max.1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag
10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag
12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Tips voor gezonde schermtijd;

  1.  Doe, kijk en beleef vooral (ook) samen.
  2. Zorg dat wat je kind kijkt of speelt geschikt is voor zijn leeftijd.
  3. Heeft je kind geen aandacht meer? Doe het apparaat dan uit. Laat het  beeldscherm geen ‘behang’ worden.
  4. Gebruik een wekker om beeldschermtijd aan te geven. Er zijn ook (gratis) apps zoals Screentime (Android) of Mobile kids (Iphone). Voor op de computer zijn er programma’s zoals Questodio of Net Nanny.
  5. Bied structuur om de tijdslimiet aan te geven. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind voor of na school of voor het eten mag beeldschermen. Kies wat past in jullie gezinsorganisatie. Liefst geen beeldscherm vlak voor het slapen gaan (in bed op tablet nog even spelletje spelen bijvoorbeeld).
  6. Bespreek de inhoud van een app, game of tv-programma. Daarmee kweek je wederzijds begrip. Kies (samen) bewust voor bepaalde programma’s. Vergroot nuttige schermtijd. Daarmee verklein je de kans op oeverloos kijken.
  7. Houd toezicht op wat je kinderen kijken. Bij youtube is het bijv. mogelijk om de geschiedenis in te kijken. Zo zie je exact welke filmpjes er gekeken zijn.

Bron: https://www.oudersvannu.nl/kind/spelen/beeldschermtijd/

Chris en ik hadden na het lezen deze tips schermtijd-afspraken gemaakt met de meiden. Ze mochten dagelijks van 16:30-17:30 ‘schermen’ op internet en dan na het eten tv kijken. Uit school deden we dan samen wat drinken en een spelletje bijvoorbeeld. In het weekend hadden ze 5 uur schermtijd totaal. Ze mochten deze tijd zelf verdelen over de zaterdag en de zondag. Een stukje eigen verantwoordelijkheid en leren plannen. Verder was de afspraak dat alle beeldschermen beneden bleven als het bedtijd was. Wij hadden ervoor gekozen uiteindelijk wel de zoekgeschiedenis te blijven checken, omdat we erachter kwamen dat ze beide zochten op de zoekterm ‘animalseks’ (ja, echt!). Dan is het toch fijn dat je dit bespreekbaar kunt maken. Voor ons werkten deze afspraken erg goed! Duidelijkheid voor iedereen!

Heb jij een kind die het liefste de hele dag met een beeldscherm bezig is?

Dan is het raadzaam om toch wat aan dit gedrag te veranderen. Lukt dat je niet alleen? Dan kan hulp inschakelen van een kindercoach uitkomst bieden. Neem in dat geval gerust even contact met mij op om te kijken naar de mogelijkheden.