Mijn kind loopt wat achter in de ontwikkeling, is dat erg?

Kindercoach-gouda-Superkids-coaching-zindelijkheidstraining

Nee, dat is absoluut niet erg. Ieder kind doorloopt zijn of haar ontwikkeling in eigen tempo. Maak je dus niet gelijk grote zorgen als een stap in de ontwikkeling nog even op zich laat wachten.

Een voorbeeld vanuit mijn eigen gezinssituatie;

Onze pleegdochter Celine (5,5 jaar) was tot een week geleden nog niet zindelijk s’ nachts. Wat ons betreft helemaal geen issue. Mijn man en ik hadden met elkaar afgesproken dat de prioriteit daar nog helemaal niet ligt. Eerst wennen op de nieuwe school en haar eetproblemen stabiliseren. Dus gewoon elke nacht een luier om. Voor ons geen enkel probleem! In de zomervakantie gaf Celine uit zichzelf aan dat ze weleens plas voelt in haar buik en liever niet in haar luier wil plassen. We hebben een potje op haar kamer gezet, zodat ze hierop kan plassen als ze voelt dat ze moet. En jawel, in het potje zat soms een plasje en haar luier werd steeds droger. We complimenteerden haar, maar nog steeds legden we er geen druk op. We hadden immers andere doelen. Afgelopen week was haar luier drie dagen achter elkaar droog en trots dat Celine was! Ik heb toen met haar de afspraak gemaakt dat, als haar luier nog drie nachtjes droog is, ze geen luier meer om hoeft ‘s nachts. Ook dit lukte, ze wilde zo graag! Afgelopen nacht was het zover, haar eerste nacht zonder luier en ook nu droog! Wauw! Wat zijn we allemaal trots hier in huis! Dat heeft Celine toch echt helemaal zelf voor elkaar gekregen!

Eigen tempo

Dit bevestigde mij weer in de boodschap die ik vaak uitdraag; ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Kinderen zijn vaak goed in staat zelf aan te geven als ze ergens klaar voor zijn. Druk uitoefenen kan soms averechts werken en zelfs leiden tot onzekerheid en faalangst (klachten). Daarom ben ik een voorstander van positief opvoeden. Vier de (ook kleinere) successen en complimenteer er lekker op los! Meestal volgt de rest vanzelf wel. Loopt je kind toch vast? Of twijfel je of je het als ouder wel goed doet? Schroom dan niet om even contact op te nemen hoor! Dan sparren we samen even hierover. Je hoeft het wiel echt niet helemaal zelf uit te vinden. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *