Het idee achter SportPLUS

Sport-PLUS-Kindercoach-Superkids-Coaching-Gouda

Behoefte aan bewegen

Tijdens mijn stageperiode in het school maatschappelijk werk heb ik meerdere trainingen voor leerlingen op de basisschool mogen geven. Het viel mij op hoe enorm bewegelijk sommige kinderen zijn. Vaak had ik de meeste aandacht van deze kinderen te pakken wanneer we een bewegelijk spel gingen doen.

Het idee

Toen ik mijn eigen praktijk ging starten wist ik dat ik iets met deze doelgroep zou willen doen. Bewegen als basis, maar ondertussen wel aan de slag met emoties, weerbaarheid en sociale vaardigheden. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben voor twee uur per week een gymzaal gaan huren. Het was even puzzelen naar een allesomvattende naam; maar SportPLUS was een feit!

De praktijk

Het eerste half jaar was een beetje zoeken. Welke leeftijd heeft mijn doelgroep? Wat is een juiste groepsgrootte? En welke sportactiviteiten kunnen gemixt worden met bovengenoemde onderwerpen. Zo heb ik ontdekt dat bijvoorbeeld een circuit bouwen met elkaar al een hele leuke oefening is. De kinderen moeten overleggen met elkaar en samenwerken. Ook het bespreken van diverse emoties kan al sportend. In elke hoek staat bijvoorbeeld een pion met een gezicht erop welke een emotie uitbeeld. Ik roep de emotie en de kinderen rennen naar deze emotie toe en beelden hem uit. Ondertussen bespreken we ook wat je voelt van binnen bij deze emotie. Ook heb ik bokshandschoenen aangeschaft, zodat we lekker kunnen boksen. Kinderen leren ondertussen stevig te staan en met elkaar rekening te houden. En aangezien ik gecertificeerd Bikkeltrainer ben, verweef ik vaak ook leuke oefeningen uit die therapeutische weerbaarheidstraining in de SportPLUS lessen. Maar er zijn ook lessen waarin we vooral lekker met elkaar aan het bewegen zijn. Want SportPLUS is geen therapievorm. Het is sporten, maar met net dat beetje extra!

Hoe kan ik ouders erbij betrekken?

Ouders zijn niet aanwezig in de gymzaal. Omdat ik een kort lijntje met ouders wel erg belangrijk vind heb ik per groep een groepsapp aangemaakt. Aan het einde van de les stuur ik een berichtje over wat we gedaan en besproken hebben bij de SportPLUS. Ook stuur ik vrijwel wekelijks filmpjes door zodat ouders zien wat hun kind allemaal bij de SportPLUS doet. Mocht ik opvallend gedrag zien, dan benader ik ouders even persoonlijk.

Conclusie

Inmiddels geef ik de SportPLUS les voor kinderen van 5-8 jaar zelfs twee keer in de week! Op woensdag is de les vol en hanteer ik een wachtlijst. Op vrijdagmiddag heb ik nog twee plekjes vrij. De groepsgrootte is maximaal 8 kinderen, zodat er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht.

Ik ben trots! SportPLUS is een succes! En wat kan ik hier heerlijk mijn professionele ei in kwijt! 😊

Interesse? Stuur dan even een berichtje.