Blogs

De kracht van een compliment

complimenten-kindercoach-gouda-superkids-coaching

Complimenten zijn tof!

Complimenten dragen bij aan een fijne en positieve sfeer in huis. Complimenten zijn namelijk heel leuk om te geven en te ontvangen! Complimenten dragen bij aan een positief en gezond zelfbeeld. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen van je kind. En als een compliment goed gegeven wordt? Dan kan een kind er echt nooit teveel van krijgen.

Maar wat is een goed compliment?

Een goed compliment zit’m in de snelheid waarmee je het compliment geeft nadat je ziet dat je kind iets goed heeft gedaan. Hoe langer je na een gebeurtenis wacht met je compliment, des te meer de kracht van de boodschap afneemt.

Alleen een ‘goed zo’! blijft maar een vage boodschap. Want wat doet je kind nou eigenlijk precies goed? Maak je compliment dus duidelijk en concreet. Beschrijf helder wat je juist zo goed vond gaan. Bijvoorbeeld; ‘ik vind het erg knap van jou dat jij je jas helemaal zelf hebt aangetrokken!’

Geef een compliment omdat je het meent en niet omdat het moet. Weet je, kinderen hoeven niet in alles goed te zijn. Dus complimenteer je kind dus niet als je ziet dat hij of zij er helemaal niets van bakt. Als kinderen gaan twijfelen aan de echtheid van het compliment, kan het juist
onzekerheid oproepen. Hoe ouder je kind, hoe beter dat ze dit aanvoelen.

Wanneer de opdracht van je kind niet helemaal geslaagd is, dan kun je natuurlijk wel die inzet van je kind complimenteren. Je complimenteert dan de moeite die je kind ervoor gedaan heeft en niet de prestatie. Zeg dat je het knap vind dat hij/zij het geprobeerd heeft
en dat je hebt gezien dat hij/zij zijn best heeft gedaan.

Wees voorzichtig met complimenten zoals ‘je bent de slimste’ of ‘je bent de allerbeste’. Hierdoor leg je onbedoeld de lat erg hoog. Kinderen kunnen het gevoel krijgen aan deze hoge verwachtingen te moeten blijven voldoen.

Tot slot;

Complimenten werken aanstekelijk. Een kind dat veel complimenten ontvangt, zal ook meer complimenten gaan uitdelen! Hoe gaaf is dat! In de workshop ‘Boost het zelfvertrouwen van je kind’ besteed ik ook ruimschoots aandacht aan het geven van complimenten. Kijk even in de agenda wanneer de volgende workshop plaats vindt.

P.s.: wist je dat er een leuk complimentenspel te koop is? Ik gebruik hem vaak in mijn praktijk, maar ook voor thuis is dit spel een aanwinst! Op deze website is meer informatie over het spel te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *