De decembermaand (en ver daarvoor)

Kindercoach-Gouda-SuperkidsCoaching-Decembermaand

Het begint al de pepernoten die vanaf augustus in de winkels te vinden zijn. Kinderen zien deze ook liggen. Vervolgens start het Sinterklaasjournaal al een week voor de intocht start. De intocht is 17 november en ook dat is nog lang voordat het ein-de-lijk 5 december is. Vervolgens wordt er op scholen, maar ook thuis rap plaats gemaakt voor een kerstboom. En vlak na kerst zijn de eerste knallen van het vuurwerk alweer te horen.
Jullie snappen dat december voor kinderen vaak een onrustige periode is. Het is een periode van cadeautjes en gezelligheid, maar ook een periode die veel spanning met zich mee kan brengen en veel overgangsmomenten bevat. We vallen van de ene feestperiode in de volgende. Zeker voor kinderen die (hoog)gevoelig zijn, is het allemaal overweldigend.

Onze eigen ervaring;

Zo ook voor onze pleegdochter Celine. De ervaring van vorig jaar heeft ons geleerd (nog) rustiger aan te gaan doen komende decembermaand. Wij hebben daarom besloten om Sinterklaas en kerst dit jaar niet meer bij beide opa’s en oma’s te vieren, maar 1 Sinterklaasviering bij de ene familie en dus kerst bij de andere familie. Eind september hebben we dit verteld aan beide families en deze keuze heeft wel wat uitleg nodig gehad. We begrijpen heel goed dat onze families het graag anders zouden hebben gewenst en dat ze teleurstelling voelen. Als ouder van een gevoelig kind blijft dit een lastige positie. Je wilt ook je eigen ouders de gezelligheid gunnen van de feestdagen en het vieren met een complete familie. Aan de andere kant moeten wij waken voor de grenzen van onze kleine meid. Want als we over die grenzen heen gaan, dan hebben we een overprikkeld en ontregeld meisje thuis. Dat heeft zijn weerslag op haar gedrag en haar eetproblemen. Hierdoor staan we soms in een spagaat, maar kiezen we altijd voor de grenzen van onze kleine meid. Zij heeft ons hierin hard nodig.

Wat kan jij doen in deze decembermaand?

Heb je zelf ook een kind voor wie de decembermaand een lastige periode is? Probeer dan, net zoals wij, te kijken waar de mogelijkheden liggen om voldoende rust in te bouwen. Houd het zo voorspelbaar mogelijk en plan korte bezoekjes. Dit kan soms op onbegrip stuiten bij de omgeving, maar onze gevoelige kinderen hebben ons nodig om hun grens aan te geven en vervolgens te bewaken. Het kan helpen om een overzicht te maken van deze periode. Ik heb voor Sinterklaas een Sinterklaas aftelkalender gemaakt, maar zo’n zelfde kalender zou je ook voor de hele decembermaand kunnen maken als jouw kind hier behoefte aan heeft. En als ouder weet jij verder waarschijnlijk heel goed welke activiteiten helpen om jouw kind bij te laten tanken en te ontspannen. Plan voldoende momenten in waarin jouw kind even kan ‘ontprikkelen’.  Zorg voor een goede balans van ontspanning en inspanning!

Kom je er niet zelf uit? Als kindercoach denk ik graag met je mee om jou te helpen ontdekken wat voor jullie thuis werkt om de stress rondom de decembermaand wat te doen afnemen. Ik heb hier handige tools voor. Interesse? Stuur dan even een berichtje.

2 gedachten over “De decembermaand (en ver daarvoor)

  1. Hai Annemarie, goed stukje op FB . Nodigde mij wel uit om op de link te klikken en verder te lezen. Hoop dat meer mensen volgen. En misschien onderaan je column nog vermelden wat jij als coach hier aan kan toevoegen? Veel succes! Groetjes Simone van klaar voor de Brugklas training 🙂

    1. Hoi Simone, dank je wel voor je berichtje. Leuk te lezen dat je mijn BLOG uitnodigend vindt! Het is mijn missie om ouders hiermee te kunnen inspireren anders te gaan denken. En dank je wel voor je feedback. Altijd fijn als collega’s meedenken. 🙂 Groetjes, Annemarie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *