De curlingmoeder

curlingmoeder-kindercoach-superkids-coaching-gouda

Juf Ank

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de luizenmoeder vraagt moeder Ursula aan juf Ank of zij er rekening mee wil houden dat haar dochter Isa oververmoeid is. Dit komt omdat ze net terug zijn gekomen van vakantie. Als Ank vervolgens Isa vraagt tegenover een nieuw jongetje in de klas te gaan zitten, wordt Ursula kwaad omdat Isa “dat er niet bij kan hebben”. Ank noemt Ursula dan curlingmoeder: “Ouders die alle obstakels voor hun opgroeiende kroost uit de weg willen ruimen”. Ze vraagt aan Isa: “Denk je dat mama haar bezempje thuis kan laten?”

Auw!

Het mooie van de serie ‘de Luizenmoeder’ is dat de scenarioschrijver heel uitvergroot en op een komische manier de vinger op de zere plek kan leggen. Deze keer was het mijn zere plek. Zoals jullie inmiddels weten ben ik pleegmoeder van Celine (5,5 jaar), een meisje dat een behoorlijke rugzak met zich mee draagt. Omdat Celine een verhoogde alertheid heeft, heeft ze een beperkt energielevel. We gaan dus zuinig om met deze energie.  Want een vermoeid kind betekent in ons geval dat het eten nog vele malen moeizamer gaat dan anders. Ook overprikkeling en/of een onduidelijke dagstructuur hebben een direct effect op Celine haar toch al complexe eetpatroon.

Vegen, vegen, vegen….

Ik zie mijzelf druk vegend de weg voor onze pleegdochter zo glad mogelijk vegen zodat de dag voor haar zo smooth mogelijk verloopt. Ik curl er dagelijks flink op los kan ik jullie vertellen! Het kan ook niet anders, want dit meisje heeft baat bij een duidelijke structuur, voorspelbaarheid en regelmaat. En zo vele kinderen met haar! Maar er is een grens. Want ook deze kinderen moeten leren eigen verantwoordelijkheid te nemen. Zo verwijs ik Celine zelf door naar haar meester als ze thuis haar beklag doet over haar klasgenoten. En als haar tas nog op het aanrecht ligt terwijl we de straat uit fietsen, dan kan ze boos reageren op mij. Maar ook dan benoem ik dat het haar verantwoordelijkheid is deze mee naar school te nemen. Maar o……..wat jeuken mijn vingers wanneer ze, met een puntje tong uit haar mond, een gevecht voert met de rits van haar jas. Ik zou haar dolgraag willen helpen, haar verlossen van dat ellendige gevecht met die rot rits. Maar ik hou mij in en tel tot 10….20….30…. Uiteindelijk lukt het haar zelf en trots dat ze is!

Even halt

Dus lieve curlingouders, curl er lekker op los! Sommige kinderen hebben nou eenmaal wat meer vegen op de baan nodig om te blijven glijden. Maar stop soms even met vegen en kijk wat er gebeurd. Succes!

Vegen kost veel energie. Ben jij moe van al het vegen? Regelmatig organiseer ik de toffe workshop ‘Timemanagement voor ouders’. Kijk even in mijn agenda wanneer de volgende gepland staat en je bent van harte welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *