Blogs

Angsten bij jonge kinderen

kindercoach-gouda-superkids

Rond de leeftijd van 3/ 4 jaar ontwikkelen kinderen een rijke fantasie. Deze fantasie is zelfs zo rijk, dat het voor kinderen kan lijken alsof het echt waar is. Knuffels komen tot leven, kinderen denken dat elke wens zomaar uit kan komen en als ze maar hard denken dat iets echt waar is dan is het ook echt waar. Magisch denken heet dit.

Wat is Magisch denken?

Dit magisch denken kan kinderen tijdens bedtijd enorm in de weg zitten. In bed kunnen de grootste angsten van het kind ‘werkelijkheid’ worden. Jullie kennen allemaal wel de gevreesde krokodil onder het bed. Kinderen kunnen er echt 100% van overtuigd zijn dat die krokodil daadwerkelijk onder het bed ligt. En wij nuchtere ouders hebben de neiging om deze angst niet serieus te nemen. We vertellen bijvoorbeeld ons kind dat krokodillen helemaal niet onder een bed kunnen liggen of dat monsters niet bestaan. Maar voor een magisch denkend kind bestaat die krokodil of dat monster wel degelijk! Aan ons ouders de taak om hier dan ook serieus aandacht aan te besteden en samen te kijken of het kind de regie over deze angsten kan krijgen door met elkaar een oplossing te bedenken.

Mijn ervaring;

Onze pleegdochter Celine zit momenteel ook in de fase van het magisch denken. Zij is in bed bang voor monsters in haar kamer. Ze heeft nu een K3 microfoon in bed liggen die licht geeft als ze op een knopje drukt. Deze microfoon verjaagt alle monsters uit haar kamer, want monsters houden niet van paars licht. Daarnaast heeft ze een ‘verboden voor monsters’ tekening gemaakt, welke aan de buitenkant van haar slaapkamerdeur hangt. Op deze manier hebben we Celine haar angsten serieus genomen en hebben we haar zelf de regie gegeven om de monsters bij haar bed vandaan te houden. ’s Ochtends komt ze trots vertellen dat het lichtje van de microfoon echt helpt de monsters te verjagen. Super knap dat het haar zelf lukt om te gaan met haar angsten! Soms lukt het haar niet en komt ze verdrietig naar beneden. Dan gaan we samen naar boven en zwaaien we even flink met het lichtje van haar K3 microfoon. Al gauw is het oké en slaapt ze lekker in.

En oudere kinderen?

Ook oudere kinderen kunnen soms nog bang zijn in bed. Ook dan kan bovenstaande helpen. Kijk samen naar een passende oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een bedlampje, slapen met de deur open, een stoere knuffel in bed, etc. In de BLOG ‘wat te doen als mijn kind bang is’ omschrijf ik ook nog een toffe methode. Maar neem ten alle tijden de angsten van je kind serieus.

Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op om te overleggen.

Een gedachte over “Angsten bij jonge kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *